Plans for the project area Vienna Ice-Skating Club, InterContinental Hotel, Vienna Konzerthaus

The results of the mediation process for the project area Vienna Ice-Skating Club / InterContinental Hotel / Vienna Konzerthaus were made public on 13 December 2016.

Rendering of the revised project area Vienna Ice-Skating Club/ InterContinental Hotel/ Vienna Konzerthaus; view in winter

Rendering of the revised project area Vienna Ice-Skating Club/ InterContinental Hotel/ Vienna Konzerthaus. The red outlines show the former plan.

The skating rink of the Vienna Ice-Skating Club will become even more attractive, the area outside Vienna Konzerthaus will be upgraded, and Vienna will get a new, modern conference venue as well as an attractive public square near the city centre. The revised redesign project will be funded by the City of Vienna and all other parties involved in the project: the Vienna Ice-Skating Club, Vienna Konzerthaus, InterContinental Hotel and the owner, WertInvest.


Key features of the revised project

  • The premises of the Vienna Ice-Skating Club will be retained with the current open-air area of 6,500 square metres, plus a newly built 1,000 square metre indoor skating rink that can be used all year.
  • new, attractive square with plants and free outdoor lounge areas will be accessible to the public seven months a year.
  • The area will be opened up towards the Konzerthaus building, allowing for access via a side entrance.
  • There will be new sports and fitness facilities (including a large gym that can be used by nearby schools and associations)
  • The design by Isay Weinfeld selected by the international jury will be retained in principle, though some key elements will be adapted. The height of the tower will be reduced by three floors, i.e. ten metres, and the building’s shape will be less massive and more elegant than in the original plans.
  • The hotel will be torn down and rebuilt in a slightly different location. The entire architectural ensemble will thus be moved towards Johannesgasse, making room for broader walkways along the Konzerthaus building. The slab-type hotel block has been reduced in height by two floors compared to the original design plans, and the floor plan has been optimised. The renovation and refurbishment of the entire hotel premises will significantly increase capacities for congresses and events.
Contact for this page:
wien.at-English Edition
Contact form